Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας


Κόκκινο Ελάφι (Cervus elaphus)
Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρέθηκε στην κατηγορία των «Κινδυνεύοντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, 1992).

Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια περιορίστηκαν στην χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Μικροί αριθμοί φυλάσσονταν επίσης σε λίγα εκτροφεία. Σήμερα ο πληθυσμός της Σιθωνίας εξαφανίστηκε. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας φαίνεται πλέον ότι είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Είναι βέβαιο ότι στο βουνό υπήρχαν ελάφια κατά τους ιστορικούς χρόνους έως και τις αρχές του 20ου αιώνα όταν άρχισαν να γίνονται κάποιες εισαγωγές ελαφιών από άλλες χώρες.

(Πηγή:WWF, επίσης στο ίδιο σύνδεσμο μπορούμε να ακούσουμε  ήχους ελαφιών  : http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=138&Itemid=67


το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας.




Ο συμμαθητής μας Ανάργυρος Α. ,έφερε επιπλέον πληροφορίες  για τα ελάφια:

Τα ελάφια 
(Οι πρωταθλητές του δάσους)

   Τα ελάφια ,τα ονομάζουμε έτσι χάρη στα λεπτά και ευλύγιστα πόδια τους .Συνήθως μας ξεγελούν τα πόδια τους ,αλλά μπορούν να τρέξουν μέχρι και 60 χιλιόμετρα την ώρα και να πηδήξουν οκτώ μέτρα ψηλά.Με την γρηγοράδα τους αλλά και με την εξαιρετική ακοή τους καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τους κυνηγούς τους .(λύκοι  ,αλεπούδες κ.λ.π)

   Συνήθως τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά .Επίσης χαρακτηρίζονται από τα μεγαλοπρεπή κέρατά τους και σχηματίζουν ξεχωριστές αγέλες από αυτές των θηλυκών .Το τρίχωμά τους είναι κοντό και λεπτό και το χρώμα τους είναι γκριζωπό το φθινόπωρο και κόκκινο - καφετί το καλοκαίρι.

 το Κόκκινο ελάφι  (Cervus elaphus) είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό της Πάρνηθας , για το οποίο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 400 άτομα. Tα πανέμορφα αυτά θηλαστικά απαντώνται σε όλη την έκταση του Δρυμού. Τον χειμώνα κατεβαίνουν στα χαμηλά για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους συγκεντρώνονται στα λιβάδια και είναι συχνό το θέαμα δύο αρσενικών που παλεύουν με τα κέρατά τους για την εύνοια ενός θηλυκού. Το θηλυκό ελάφι δεν έχει κέρατα και την άνοιξη γεννάει συνήθως ένα μικρό. Και ξέρετε πιο είναι το πιο περίεργο από όλα; Τα κέρατα στα αρσενικά ελάφια πέφτουν και κάθε χρόνο φυτρώνουν νέα.
(πηγή :kidspaideia)


Την όμορφη φωτογραφία με το ελάφι και από πίσω να φαίνεται το Λεκανοπέδιο της Αθήνας μας την έφερε η συμμαθήτριά μας η Ευαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.