Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Δασικό οικοσύστημα - Ζώνες βλάστησης

Δασικό οικοσύστημα  είναι το οικοσύστημα των φυτών και ζώων, στο οποίο κυριαρχούν τα δενδρώδη δασικά είδη. Τα κυριότερα δασικά είδη των ελληνικών δασών είναι: οι δρυς κατά 35% , τα πεύκα κατά 25% ,τα έλατα 19%, οι οξιές κατά 10% και καστανιές 2%.(από την αγαπημένη μας Βίκιπαίδεια και πάλι!)



 Στο παραπάνω σχέδιο βλέπουμε να απεικονίζονται ενδεικτικά ζώνες βλάστησης ανα υψόμετρο.
Πιο συγκεκριμένα όμως στην Πάρνηθα έχουμε 3 ζώνες βλάστησης .Τις πληροφορίες που παραθέτουμε τις έχουμε αντλήσει από το εκπαιδευτικό υλικό της WWF.
"Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κύριες ζώνες βλάστησης στο βουνό. Ξεκινώντας από χαμηλά, η πρώτη ζώνη αποτελείται από φρύγανα, που αναμιγνύονται σε μεγάλο βαθμό με μακκία βλάστηση (αείφυλλοι πλατύφυλλοι θάμνοι) και με πευκοδάσος. Αυτή η ζώνη μείξης εκτείνεται από τα 300-800μ υψόμετρο. Αμέσως μετά το πεύκο αναμιγνύεται με το έλατο και από τα 900-1400μ. υψόμετρο, συναντάμε το ελατοδάσος με την περίφημη κεφαλληνιακή ελάτη, ενδημική στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει και μια τρίτη ζώνη βλάστησης, η εξωδασική, η οποία συναντάται στις υψηλές κορυφές του βουνού και απαρτίζεται από χαμηλούς θάμνους και πόες που συναντώνται και στις υπαλπικές περιοχές της χώρας μας. Τέλος, στις κοίτες των ρεμάτων επικρατεί η παραποτάμια βλάστηση με κύριους εκπρόσωπους τον πλάτανο, την ιτιά και την λεύκα, ενώ στις βραχώδεις και απόκρημνες περιοχές του βουνού, συναντάμε πολλά χασμόφυτα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ενδημικά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.