Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ολιστική όψη της εκπαίδευσης για την αειφορία

Ολιστική άποψη του περιβάλλοντος
Κάντε κλικ για το πλήρες μέγεθος  της εικόνας .
Μια ολιστική άποψη του «περιβάλλοντος» περιλαμβάνει:
  • Φυσικά συστήματα  που περιέχουν τους πόρους - αέρας, νερό, έδαφος, τρόφιμα, κλπ - που υποστηρίζουν όλη τη ζωή - ανθρώπινη και μη 
  • Κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα  που περιέχουν την οικογένεια, την κοινότητα και την ευρύτερη υποστήριξη για τους ανθρώπους να ζουν μαζί, με τρόπους που είναι πολιτισμικά κατάλληλοι.
  • Οικονομικά συστήματα  που περιέχουν ένα μέσο βιοπορισμού (θέσεις εργασίας και εισόδημα) για τους ανθρώπους.
  • Τα πολιτικά συστήματα  μέσω των οποίων κοινωνική δύναμη ασκείται για να δημιουργήσει τις πολιτικές  αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που τα κοινωνικά και τα  οικονομικά συστήματα χρησιμοποιούν τους πόρους στο φυσικό περιβάλλον.

Κάντε κλικ για το πλήρες μέγεθος  της εικόνας .
Δυστυχώς,  η «πυξίδα αειφορίας» δεν έχει πάντοτε καλά χρησιμοποιηθεί - και πολλές διαδικασίες ανάπτυξης δεν δείχνουν προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Ένα βιώσιμο μέλλον θα απαιτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στις αξίες των ανθρώπων και στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. Όπως αναφέρει το έγγραφο της UNESCO:
Η επίτευξη της αειφορίας θα εξαρτηθεί τελικά από τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής, τις αλλαγές που θα πρέπει να υποκινούνται από μια στροφή στις αξίες και τις ρίζες της στις πολιτιστικές και ηθικές παραινέσεις πάνω στην οποία στηρίζεται η συμπεριφορά. Χωρίς αλλαγή αυτού του είδους, ακόμη και η πιο φωτισμένη νομοθεσία, η πιο καθαρή τεχνολογία, οι πιο εξελιγμένες έρευνες δεν θα πετύχουνπρος το μακροπρόθεσμο στόχο της βιωσιμότητας.
Πηγή: UNESCO (1997)  Εκπαίδευση για ένα Βιώσιμο Μέλλον: Μια Διεπιστημονικές όραμα για συντονισμένη δράση ,  σκέψη 103 .
Μερικές από τις αξίες ή αρχές που μπορούν να μας βοηθήσουν να οδηγηθούμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον περιλαμβάνουν:
Διατήρηση
- Η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα φυσικά συστήματα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν συστήματα υποστήριξης ζωής για όλα τα έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που συντηρούν το οικονομικό σύστημα.
Ειρήνη και  δικαιοσύνη
- Η οποία προκύπτει όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να ζήσουν συνεργατικά και αρμονικά μεταξύ τους και να έχουν τις βασικές τους ανάγκες να ικανοποιούνται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο.
κατάλληλη ανάπτυξη
- Η οποία είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους να είναι σε  θέση υποστήριξης σε μακροπρόθεσμο τρόπο. Ακατάλληλη ανάπτυξη αγνοεί τους δεσμούς μεταξύ της οικονομίας και των άλλων συστημάτων στο περιβάλλον.
Δημοκρατία
- Η οποία παρέχει τρόπους για τους ανθρώπους  να είναι δίκαιοι και ισότιμοι και να διαχειρίζονται με αυτές τις αρχές τα  φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα.
http://www.unesco.org/education/tlsf/mods/theme_a/mod04.html?panel=1#top
Τέσσερις διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης
Κάντε κλικ για το πλήρες μέγεθος  της εικόνας .
Μερικές ομάδες δίνουν έμφαση μόνο τρεις αρχές - την οποία αποκαλούν «Τρεις Es της Βιώσιμης Ανάπτυξης»:  E quity,  Ε cology και  Ε conomy. Οι αρχές αυτές είναι επίσης μερικές φορές εκπροσωπούνται σε ένα « τριπλό αποτέλεσμα έκθεσης» ή λογαριασμού που θα μετρούν τη βιωσιμότητα ενός οργανισμού ή του έργου, σύμφωνα με τις αξίες της κοινωνικής βιωσιμότητας, της οικολογικής βιωσιμότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας - ή αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «Άνθρωποι-Planet -Profit 
Το σημαντικό σημείο εδώ, βέβαια, δεν είναι ο ακριβής αριθμός των αρχών. Αυτά θα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων χωρών και κοινοτήτων, λόγω των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης η οποία δεν είναι η ίδια σε όλα τα μέρη του κόσμου και διαφορετικές κοινωνίες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.  Τα οράματα για  ένα βιώσιμο μέλλον θα μπορούσε να είναι παρόμοια.
Το σημαντικό σημείο είναι ότι ένα βιώσιμο μέλλον - όποια μορφή ή μορφές που παίρνει - θα αποφασιστεί από τους ανθρώπους σε σχέση με τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις αξίες τους.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρότυπο των Ηνωμένων Εθνών για αειφόρο ανάπτυξη είναι σήμερα κυρίαρχο, παρόλο που  οι αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας δεν είναι τόσο διαδεδομένες  όσο θα μπορούσαν να είναι. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη να συμβάλλουν στις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον δεν κατανέμεται δίκαια σε όλο τον κόσμο, ή ακόμα και μέσα σε μεμονωμένες χώρες.
Η δύναμη για επιλογή, συμμετοχή και συμβολή ως ένα , γίνεται επιτακτική.Αυτός είναι ο λόγος για σημαντικές διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο διακυβέρνησης. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν:
  • την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών σε όλο τον κόσμο
  • την  ανάπτυξη των ικανοτήτων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), επαγγελματικές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των  εκπαιδευτικών), καθώς και άλλων που προέρχονται από ενεργές κοινωνίες πολιτών 
  • την  εξάλειψη της διαφθοράς στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις
  • την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων στο τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο. Όπως η UNESCO αναφέρει:
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτει η κοινωνία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Πράγματι, η εκπαίδευση θα διαμορφώσει τον κόσμο του αύριο. Η πρόοδος εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα προϊόντα των μορφωμένων μυαλών: από την έρευνα, τις εφευρέσεις, την καινοτομία και την προσαρμογή. Φυσικά, οι μορφωμένοι, τα μυαλά δεν χρειάζονται μόνο σε εργαστήρια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Πράγματι, η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι η  απαραίτητη προϋπόθεση  για την αποτελεσματική συμμετοχή τους στη ζωή του σύγχρονου κόσμου σε όλα τα επίπεδα.Η Εκπαίδευση,  δεν είναι  η απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Αλλά η εκπαίδευση, με την ευρύτερη έννοια του όρου, πρέπει να είναι ένα ζωτικό μέρος όλων των προσπαθειών να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και να προωθήσουμε  μεγαλύτερο σεβασμό για τις ανάγκες του περιβάλλοντος.
Πηγή: UNESCO (1997)  Εκπαίδευση για ένα Βιώσιμο Μέλλον: Μια Διεπιστημονικές όραμα για συντονισμένη δράση ,  σκέψη 38 .
Η εκπαίδευση μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες, νέοι και γέροι, είναι γνώστες για τις αλλαγές που απαιτούνται, ικανοί να οραματίζονται εναλλακτικές μελλοντικής εκπλήρωσης, προσηλωμένοι με δημοκρατικούς τρόπους  για την επίτευξή τους, καθώς και να έχουν επάρκεια ικανοτήτων  και κίνητρα για να εργαστούν ενεργά για την αλλαγή. Αυτό είναι Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Από τους Τέσσερις στους Πέντε Πυλώνες της Μάθησης


Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης και την ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας. Ενώ η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι σύνθετη, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την ικανότητα μιας χώρας να αναπτύξει και να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη, ειδικά όταν κατευθύνεται προς τη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας, προσφέροντας δεξιότητες για την εργασία σε νέες βιομηχανίες, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών, που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των ικανοτήτων για την ενημέρωση και την ηθική λήψη αποφάσεων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.
Στην εισαγωγή του  Μάθησης: ο θησαυρός Μέσα ,του Jacques Delors, του πρόεδρου της Επιτροπής της UNESCO για την Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, εντοπίστηκαν πολλοί τρόποι με τους οποίους η εκπαίδευση συμβάλλει σε αυτούς τους στόχους. Ωστόσο, σημείωσε, επίσης, ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος υπήρξε άνιση και συχνά έφερε μαζί της μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση της απογοήτευσης για τις προοπτικές για τις μελλοντικές γενιές.
Ο Delors περιγράφει την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξεύρεσης εναλλακτικών οδών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη ως «μία από τις σημαντικότερες πνευματικές και πολιτικές προκλήσεις» του νέου αιώνα και ρώτησε, "Πώς θα μπορούσε αυτά τα μεγάλα προβλήματα να μην είναι  μια αιτία ανησυχίας στην εκπαιδευτική χάραξη πολιτικής; "Και συνέχισε:
Είναι σημαντικό  όλοι οι άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης να στρέψουν την προσοχή τους τόσο προς τους στόχους και τα μέσα της εκπαίδευσης ... [για την ανάπτυξη] τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη του ανθρώπου, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και την ανανέωση των πρακτικών της δημοκρατίας.
Πηγή:  Εκπαίδευση: Η Απαραίτητη Ουτοπία  (Εισαγωγή της έκθεσης Delors).
Ως αποτέλεσμα, ο Delors υποστήριξε ότι οι στόχοι της εκπαίδευσης θα πρέπει να ισορροπήσει και να ενσωματώσει αρκετές εντάσεις:
Η ένταση ανάμεσα στο παγκόσμιο και το τοπικό
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να γίνουν πολίτες του κόσμου, καθώς και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη ζωή της χώρας τους και της κοινότητας.
Η ένταση ανάμεσα στο καθολικό και το ατομικό
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να μάθουν πώς εξισορροπήσουν τις υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης και τους κινδύνους της, καθώς και να επιλέξουν το δικό τους μέλλον και να επιτύχουν το πλήρες δυναμικό τους μέσα στο δικό τους πολιτισμικό περιβάλλον
Η ένταση ανάμεσα στην παράδοση και την νεωτερικότητα
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να εκτιμήσουν  την ιστορική αξία και τις πολιτιστικές παραδόσεις, την εξισορρόπηση αυτών με την ηθική διάκριση και να εκτιμήσουν πού είναι απαραίτητες και που αξίζει τον κόπο για αλλαγή και  καινοτομία.
Η ένταση μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να μάθουν πώς να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, στην πλήρη συνειδητοποίηση ότι οι λύσεις σε πολλά προβλήματα  απαιτούν υπομονή και  εξέταση των αναγκών των μελλοντικών γενεών.
Η ένταση μεταξύ ανταγωνισμού και συνεργασίας
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να αγωνιστούν για την αριστεία σε όλα όσα γίνονται , με την  εξισορρόπηση των αρχών του  ανταγωνισμού, το οποίο παρέχει κίνητρα- της συνεργασίας, η οποία δίνει δύναμη και της αλληλεγγύης, που ενώνει ".
Η ένταση ανάμεσα στο πνευματικό και το υλικό
Η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να ενεργούν σύμφωνα με τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις πεποιθήσεις τους, ενώ έχουν  πλήρη σεβασμό στην πολυφωνία και την ανησυχία για την ευημερία των άλλων.
Η ένταση μεταξύ του υπάρχοντος προγράμματος σπουδών και σημαντικούς νέους τομείς της γνώσης
Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι της εκπαίδευσης πρέπει να εξισορροπήσουν το παραδοσιακό περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών με σημαντικούς νέους τομείς της μάθησης », όπως αυτογνωσία, τρόπους για να εξασφαλίσει τη σωματική και ψυχολογική ευεξία [και] τρόπους σε μια καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρησή του".
.
Η έκθεση Delors υποστήριξε ότι οι στόχοι της εκπαίδευσης πρέπει να ανταποκριθούν και να φιλοξενήσουν αυτές τις εντάσεις - και αν το κάνουν αυτό με επιτυχία, τότε η εκπαίδευση θα είναι κεντρικής σημασίας για την προσωπική, την κοινωνική  και την εθνική ανάπτυξη, επιτρέποντας σε όλους τους νέους να φτάσουν τις δυνατότητές τους, να είναι υπεύθυνοι για την ζωή τους ,  την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες, να επιδίδονται σε παραγωγική και βιώσιμη απασχόληση, να συμβάλλουν στην κοινωνική, πολιτιστική και την κοινωνική ευημερία, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των επιλογών του τρόπου ζωής τους, στο φυσικό περιβάλλον, και να συνεργαστούν  με άλλους ως ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο πλαίσιο.
Ως αποτέλεσμα, η Εκμάθηση της Treasure Εντός  πρότεινε ότι οι στόχοι της εκπαίδευσης πρέπει να βασίζονται  σε τέσσερις πυλώνες της μάθησης:
  • Μαθαίνουμε πως να γνωρίζουμε   - γνώσεις, αξίες και δεξιότητες για το σεβασμό και την αναζήτηση για τη γνώση και τη σοφία
  • Μαθαίνουμε πως να πράττουμε  - γνώσεις, αξίες και δεξιότητες για την ενεργό συμμετοχή στην παραγωγική απασχόληση και την αναψυχή
  • Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί  - γνώσεις, αξίες και δεξιότητες για τη διεθνή, διαπολιτισμικό και την κοινότητα της συνεργασίας και της ειρήνης
  • Μαθαίνουμε να είμαστε  - η γνώση, τις αξίες και τις δεξιότητες για την προσωπική και οικογενειακή ευημερία
Λαμβάνοντας υπόψη τη σφαιρική πεδίο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, και στόχος του να εξοπλίζονται τα άτομα με τις δεξιότητες και τις ικανότητες για να μετατρέψουν τη στάση και τρόπο ζωής, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την προσθήκη ενός πέμπτου πυλώνα της μάθησης:
  • Μαθαίνουμε να μετατρέψουμε τον εαυτό μας  και την κοινωνία  - τη γνώση, τις αξίες και τις δεξιότητες για την αυτο-προβληματισμού και ενεργό συμμετοχή του πολίτη

Αυτοί οι πέντε πυλώνες προσφέρουν μια βάση για την εκπαίδευση ώστε  να παρέχει τόσο βασικά εργαλεία μάθησης (όπως παιδεία, προφορική έκφραση, αριθμητική, και την επίλυση προβλημάτων) και το βασικό περιεχόμενο της μάθησης (όπως η γνώση, τις δεξιότητες, τις αξίες και συμπεριφορές) που απαιτούνται από τα ανθρώπινα όντα έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν, να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια, να συμμετέχουν πλήρως στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις και να συνεχίσουν τη μάθηση. Αυτά τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης εντοπίστηκαν στην  Παγκόσμια Διακήρυξη για την Εκπαίδευση για Όλους , Jomtien, 1990.



Στόχοι της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη


Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη περιλαμβάνουν:
  • Την προώθηση της κατανόησης της αλληλεξάρτησης των φυσικών, κοινωνικο-οικονομικών και πολιτικών συστημάτων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
  • Να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων που αντανακλάται στον τρόπο ζωής.
  • Να αυξήσει  την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην οικοδόμηση της αειφόρου ανάπτυξης. ( Lopez,1997) .
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι,η  Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη:
... Συμπληρώνει μια σειρά από άλλους τομείς όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η παγκόσμια εκπαίδευση, εκπαίδευση για την  οικονομία, εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης, πολυπολιτισμική εκπαίδευση, εκπαίδευση διατήρησης, εξωτερική εκπαίδευση, παγκόσμια εκπαίδευση αλλαγή και άλλοι. Η εκπαίδευση για την αειφορία είναι σημαντικά ευρύτερη και περιλαμβάνει πολλές πτυχές αυτών . Μπορεί να περιλαμβάνει  παραδοσιακές ειδικότητες, όπως η αγωγή του πολίτη, της επιστήμης, της γεωγραφίας και άλλων.
Πηγή:  Δεύτερη Φύση .
.
Πολλές οργανώσεις έχουν αναπτύξει τις λίστες των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων στόχους της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Εδώ είναι τρία παραδείγματα:
Μια μη κυβερνητική οργάνωση:  Ένα από τα πρώτα σύνολα προτάθηκε από την καναδική εκπαιδευτική ομάδα,  Μαθαίνοντας για ένα βιώσιμο μέλλον .
Μια τοπική σχολική περιοχή:  Η  Αρχή Dorset Τοπική Εκπαίδευση  στην Αγγλία προσδιόρισε τους ακόλουθους σκοπούς και τους στόχους της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη:
στόχοι
Η εκπαίδευση θα πρέπει να επιτύχει αλλαγές στην Κοινότητα, οι οποίες:
  • Να οδηγήσει σε αλλαγές στα πρότυπα εργασίας, τον τρόπο ζωής και την κατανάλωση.
  • Να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.
  • Επιτρέπουν στους ανθρώπους να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Επιτρέπουν στους ανθρώπους να βρουν πληροφορίες.
  • Δίνει στους ανθρώπους ευκαιρίες για συμμετοχή
  • Ενθαρρύνουν τις αρχές που οδηγούν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.
  • Να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των θεμάτων.
Στόχοι
Η επίτευξη αυτών των στόχων σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να βοηθήσει τους μαθητές προς τους ακόλουθους στόχους:
ΓνώσηΑξίεςΔεξιότητες
Φυσικό περιβάλλον διεργασίεςΜια δέσμευση για όλα τα έμβια όνταΣυνεργατικότητα
Πώς οι ζωές μας συνδέονται Μια επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη
ενσυναίσθηση και ευαισθητοποίηση
Κριτική σκέψη
Διαπραγμάτευση
Ο πλανήτης γη ως ένα πεπερασμένος πόροςΚατανόηση της ποιότητας ζωής
Δικαιώματα και υποχρεώσεις
Αιτιολογημένη συζήτηση
Επίλυση προβλημάτων
Πώς να λαμβάνουν αποφάσεις
 ανθρώπινες ανάγκες
Μια παγκόσμια προοπτική και  αφοσίωση στην παγκόσμια κοινότηταΔημιουργική ικανότητα
Έρευνας & χειρισμό των δεδομένων
δεξιότητες επικοινωνίας
Μια επιτροπή της κυβέρνησης:  Η αγγλική ομάδα για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργάνωσε προτεινόμενους στόχους της γύρω από επτά βασικά θέματα:
  • Αλληλεξάρτηση της κοινωνίας, της οικονομίας και του φυσικού περιβάλλοντος, από το τοπικό έως το παγκόσμιο
  • Ιθαγένεια και διαχείριση - τα δικαιώματα και τις ευθύνες, τη συμμετοχή και τη συνεργασία
  • Ανάγκες και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών
  • Διαφορετικότητα - πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και βιολογικές αξίες
  • Ποιότητα ζωής, της ισότητας και της δικαιοσύνης
  • Αειφόρος αλλαγή - ανάπτυξη και φέρουσα ικανότητα
  • Αβεβαιότητα και πρόληψη σε δράση.
Αυτά τα επτά θέματα θα μπορούσε να θεωρηθούν ως κεντρικές για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Το Θέμα 1 αφορά την αλληλοεξαρτώμενη φύση του κόσμου. Αυτό δημιουργεί το Θέμα 2 - την ανάγκη για συμμετοχή και δράση μέσα από την άσκηση της ιδιότητας του πολίτη και της διαχείρισης.
Τα Θέματα 3-6 εστιάζουν στις βασικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: (i) τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, (ii) τον σεβασμό της διαφορετικότητας, (iii) ζητήματα ποιότητας ζωής, και (iv) τη διαρκή μεταβολή. Το τελευταίο θέμα είναι μια λογική συνέπεια όλων των ανωτέρω θεμάτων και διαπραγματεύεται  με τα όρια της γνώσης και την άσκηση της αρχής της προφύλαξης.


Θέματα όπως η  κλιματική αλλαγή   στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη απαιτούν από τους σπουδαστές να εκτιμήσουν τη σημασία της αβεβαιότητας και της πρόληψης.
Η λίστα που ακολουθεί είναι ένα σύνολο  εννέα εκπαιδευτικών οφελών από τη διδασκαλία για τη σημασία της πρόληψης  
  • Να εκτιμούν την πολιτιστική αλλαγή
  • Ικανότητα να ακούει προσεκτικά
  • Ικανότητα να σκέφτονται δημιουργικά
  • Κατανόηση  της πολιτιστικής πολυμορφίας
  • Να Εκτιμούν διαφορετικές απόψεις
  • Ικανότητα να σκέφτονται κριτικά
  • Μια θετική αίσθηση του επείγοντος
  • Εκτιμήστε εναλλακτικές οδούς
  • Κατανοήστε την αρχή της πρόληψης.
Αυτά είναι πολύ σημαντικά μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές και θα τους ωφελήσει πάρα πολύ καθώς μεγαλώνουν στην ενήλικη ζωή. 

Μετάφραση από το κείμενο της unesco http://www.unesco.org/education/tlsf/mods/theme_a/mod04.html?panel=1#top

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Το blog ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το blog Επίμονος Κηπουρός* δημιουργήθηκε με αφορμή τον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού σεναρίου: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων». Μέχρι την 10η Ιουνίου, ημέρα λήξης του διαγωνισμού, η ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας θα σας ενημερώνει για τις πρόσφατες αλλά και τις παλιότερες δράσεις και εργασίες των μαθητών του σχολείου που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. 

Το λιγκ είναι : http://gardens-eeeek.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html