Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

on line ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση

Μια σιωπηλή επανάσταση συμβαίνει αργά αλλά σταθερά στον χώρο της δημοσίευσης ερευνητικών δημοσιεύσεων.
 Το κίνημα της ανοικτής πρόσβασης απελευθερώνει σταδιακά τα προϊόντα της γνώσης από το βαρύ κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων, καθιστώντας τα ελεύθερα διαθέσιμα, τόσο στην εκπαιδευτική - ερευνητική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, αφού αυτό θεωρείται πλέον απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καινοτομία σε όλο τον δυτικό κόσμο. Οργανισμοί, όπως η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, αλλά και μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Cornel στις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ανοιχτά αποθετήρια και υιοθετούν ενεργητικές πολιτικές ανοικτής δημοσίευσης, παροτρύνοντας τους ερευνητές τους να τις υιοθετούν.
Στην Ελλάδα, 5,5 εκατ. ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Ερευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr) το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. 
 Οκτώ ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και όλες σχεδόν οι εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δημοσιεύονται μέσω του epublishing του ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ολόκληρα βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης στο ΕΚΤ λειτουργούν και μηχανές αναζήτησης σε 66 ψηφιακές βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά αποθετήρια.


Σύνδεσμοι 
Ανοικτή πρόσβαση - ελληνικός διαδικτυακός τόπος

Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας

EKT e-publishing

Εθνικό αρχείο διδακτορικών διατριβών

Ήλιος ,αποθετήριο του Εθνικού ιδρύματος ερευνών

Από προσωπική εμπειρία οφείλω να προσθέσω και το http://www.academia.edu/ που συνδυάζει ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και βάση δεδομένων εργασιών ,διατριβών κ.τ.λ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.