Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ένας χρόνος courserian !!!! (μην τρομάζετε,εύχομαι να είναι κολλητικό....)

Πριν ένα χρόνο και εντελώς τυχαία έπεσε το μάτι μου (ήμουν σε forum εκπαιδευτικών  το γνωστό σε πολλούς pde)  σε μια συζήτηση σχετικά με δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που παρέχουν μεγάλα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο οργανισμός αυτός είναι το www.coursera.org
Too good to be true...ήταν η άμεση αντίδρασή μου. Και όμως με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα:
  • είναι αληθινά διαδικτυακά μαθήματα και μάλιστα αρκετά έχουν την ίδια δομή που έχουν στο πανεπιστήμιο που διδάσκονται
  • ήδη υπάρχουν παγκοσμίως 4.519.174  διαδικτυακοί μαθητές ,85 πανεπιστήμια ,433 μαθήματα. 

Η προσωπική μου εμπειρία υπήρξε εκπληκτική .

 Το πρώτο course που παρακολούθησα αφορούσε Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία και είχε διάρκεια 8 εβδομάδων .Ήταν του πανεπιστημίου της Pensylvania ,ο καθηγητής ήταν ο Peter Struck και οι διαλέξεις του απολαυστικές. Κάθε εβδομάδα έπρεπε να παρακολουθήσω τις διαλέξεις ,να διαβάσω συγκεκριμένη ύλη (χάρηκα πάρα πολύ που ξαναδιάβασα Όμηρο και όχι μόνο ...) και να δώσω ένα τεστ. Επιπλέον ,έπρεπε να κάνω και δύο εργασίες τις οποίες βαθμολογούσαν άλλοι courserians όπως έπρεπε φυσικά να διορθώσω και εγώ άλλες 5 (peer evaluation).
   Το δεύτερο διαδικτυακό μάθημα που παρακολούθησα ήταν του πανεπιστημίου του stanford με τίτλο "Σχεδιάζοντας ένα καινούργιο εκπαιδευτικό περιβάλλον" Απίστευτα ενδιαφέρον ,το χαρακτηριστικό που είχε πέρα από τις διαλέξεις ,ήταν ότι θα έπρεπε να συνεργαστώ και να ενταχθώ ή να δημιουργήσω μια ομάδα για την τελική εργασία .Συνεργάστηκα με τρεις αξιολάτρευτες κυρίες που δουλεύουν στον τομέα της ειδικής αγωγής (στις Ηνωμένες πολιτείες οι δύο και στην Βενεζουέλα η τρίτη).Ο Paul Kim ο υπεύθυνος καθηγητής θεωρώ ότι δίδαξε σε ένα course που είχε περισσότερη ελευθερία κινήσεων μεν αλλά απαιτούσε οπωσδήποτε συνεργασία δε.
  Το τρίτο course που ολοκλήρωσα φέτος με επιτυχία είναι το Sports and society ,(Duke university ) πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο βατό για μένα με ένα πολύ καλό καθηγητή (Orin)
  Για φέτος με το μεταπτυχιακό που ξεκινάω σίγουρα δεν θα μπορώ να παρακολουθώ όπως πρέπει τα courses - παρόλα ταύτα ήδη είναι κάποια πολύ δελεαστικά και δεν θα έχω σαν στόχο το πιστοποιητικό αλλά να παρακολουθήσω κάποιες διαλέξεις. Ήδη στεναχωριέμαι που δεν ξέρω ισπανικά και δεν μπορώ να κάνω το "Αιγυπτιολογία"του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Για μένα ,το coursera είναι αποκάλυψη. Θεωρώ ακράδαντα ότι η γνώση πρέπει να παρέχεται σε όσους  είναι δυνατόν περισσότερους ,σε όλους αυτούς που την αναζητούν. Μπορεί να μην σου απονείμουν πτυχία  ( τα πιστοποιητικά που δίνουν είναι πιο πολύ σαν ηθική ανταμοιβή .... ) αλλά σίγουρα σου παρέχουν γνώση .Μακάρι  και τα ελληνικά πανεπιστήμια να ακολουθήσουν γρήγορα το παράδειγμά τους  .....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.