Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ορνιθοπανίδα της Πάρνηθας

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει 132 από τα συνολικά 407 είδη πουλιών, λ.χ. χρυσαετοί, γεράκια, πετροπέρδικες, μπούφοι, τσαλαπετεινοί, δρυοκολάπτες, κορυδαλλοί. Ανάμεσά τους το ξεφτέρι,ο γκιώνης ,το σαϊνι ,η καρδερίνα και ο τσαλαπετεινός .

Μεγάλοι είναι και οι πληθυσμοί της πέρδικας ,που περπατά καμαρωτή στους θαμνότοπους ,ενώ πολύ σπάνιες είναι οι εμφανίσεις του χρυσαετού ,του φιδαετού και του όρνιου στα απόκρημνα βράχια και τις χαράδρες της Πάρνηθας.(πηγή wwf)






Οι όμορφες εικονογραφήσεις των πουλιών με τις πληροφορίες τους προέρχονται από το βιβλιαράκι "Το πρώτο μου βιβλίο για τα πουλιά " έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (2005)

Επίσης ο συμμαθητής μας ο Αργύρης έφερε πρόσθετες πληροφορίες για το γεράκι:

Το Γεράκι  είναι αρπαχτικό ημερόβιο πουλί της οικογένειας των ιερακιδών. Με την γενική ονομασία Γεράκι εννοείται οποιοδήποτε από τα είδη του αρπακτικού ημερόβιου πτηνού του γένους Falcο. Η λέξη προέρχεται από τη Λατινική falco, σχετική με την επίσης Λατινική falx (<<δρεπάνι>>), εξαιτίας του σχήματος των φτερών αυτού του πτηνού.
Τα ενήλικα γεράκια διαθέτουν λεπτά δρεπανοειδή φτερά, που τα βοηθούν να πετούν με υψηλή ταχύτητα και να αλλάζουν γοργά ταχύτητα. Τα νεότερα γεράκια, στα πρώτα χρόνια της πτήσης τους, έχουν μακρύτερο φτέρωμα, για να εξυπηρετούνται γενικότερες ανάγκες πτήσης ενός αρπακτικού. Με αυτόν τον εξοπλισμό μαθαίνουν τις βασικές δεξιότητες της πτήσης για να γίνουν αποτελεσματικοί και εξαίρετοι κυνηγοί στη φάση της ενηλικίωσης
Με το λατινικό του όνομα φέρεται ιδιαίτερος τύπος μαχητικών αεροσκαφών (falcon), καθώς και πολλά πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Με την ονομασία "γερακονήσι" αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα η βραχονησίδα Φαλκονέρα. Επίσης το όνομα Falcon είναι ένα από τα προσφιλή ονόματα και ναυπηγικός τύπος ταχυπλόων θαλαμηγών.

(πηγή: Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.