Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Λύκε ,λύκε είσαι εδώ ;



Στην Πάρνηθα, από τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία και από προηγούμενες έρευνες προκύπτει ότι τόσο στο απώτερο, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν τα περισσότερα από τα μεγάλα θηλαστικά της χώρας, όπως η καφετιά αρκούδα (Ursus arctus, υπήρχε μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα), ο γκρίζος λύκος (Canis lupus, χάθηκε γύρω στα 1940-50), ο λύγκας (Lynx lynx, υπήρχε ως και τον περασμένο αιώνα, αλλά σήμερα έχει χαθεί από όλη την Ελλάδα). Υπήρχαν επίσης ο αγριόγατος (Felix sylvestris) και τα μεγάλα φυτοφάγα όπως το αγριογούρουνο (Sus scrofa) και το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), τα οποία εξαφανίστηκαν από την Αττική στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα τα είδη αυτά δεν υπάρχουν στην Πάρνηθα, γιατί με τις έντονες ανθρωπογενείς επεμβάσεις αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πολύ βορειότερα (Πίνδος, Β. Ελλάδα). Παρά την εξαφάνιση όμως των ειδών αυτών από την περιοχή, η Πάρνηθα με την σημαντική έκτασή της, την πλούσια χλωρίδα της, τα υψηλά δάση της, το πολυποίκιλο ανάγλυφό της και την υψηλή προστασία που απολαμβάνει ως Εθνικός Δρυμός, Καταφύγιο Θηραμάτων, Ειδική Περιοχή Προστασίας για τα Πουλιά (SPA) και περιοχή του Δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», προσφέρει πολύ καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της άγριας πανίδας.
(Πηγή :http://www.parnitha-np.gr/index_panida.htm )
Η συμμαθήτριά μας η Σταυρούλα ετοίμασε μια εξαιρετική παρουσίαση  για τον Λύγκα

Λύγκας


και ο συμμαθητής μας ο Αργύρης έφερε μια εργασία για την αρκούδα

Η αρκούδα

Μη σε μπερδεύει το λούτρινο αρκουδάκι που είχες μικρός : η αρκούδα είναι ζώο απρόβλεπτο και τα ρωμαλέα πόδια της με τα δυνατά νύχια την κάνουν
επικίνδυνο εχθρό. Τον περισσότερο καιρό τρώει σχεδόν
αποκλειστικά φυτά , μανιτάρια, και έντομα. Φυσικά τρελαίνεται για το μέλι και, πού και πού , δε λέει όχι στα ψάρια . Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας , ετοιμάζει μια άνετη φωλιά για τη χειμερία νάρκη της . Από τα πρώτα
χρόνια και ολόκληρο το χειμώνα κοιμάται βαθιά και όλες οι λειτουργίες στον οργανισμό της επιβραδύνονται , ακόμα και οι χτύποι της καρδιάς ή η αναπνοή της . Αυτό , όμως , δεν την εμποδίζει να αντιλαμβάνεται πιθανούς κινδύνους . Επιπλέον , κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης , η θηλυκιά γεννά μέσα στη φωλιά 1 έως 3 μικρά, που δε ζυγίζουν περισσότερο από μία φράπα . Η αρκούδα είναι πολύ προσεκτική και αυστηρή μητέρα δε διστάζει να χτυπήσει στα οπίσθια τα αρκουδάκια της αν απομακρυνθούν πολύ από αυτήν.
Στην πατρίδα μας συναντάμε την καστανή αρκούδα. Παλιότερα ζούσε σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα
αλλά σήμερα θα τη δούμε μόνο στα όρη της Πίνδου και της Ροδόπης .

(πηγή παρέα με τα ζώα – εκδόσεις σαββάλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.