Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ένας χρόνος courserian !!!! (μην τρομάζετε,εύχομαι να είναι κολλητικό....)

Πριν ένα χρόνο και εντελώς τυχαία έπεσε το μάτι μου (ήμουν σε forum εκπαιδευτικών  το γνωστό σε πολλούς pde)  σε μια συζήτηση σχετικά με δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που παρέχουν μεγάλα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο οργανισμός αυτός είναι το www.coursera.org
Too good to be true...ήταν η άμεση αντίδρασή μου. Και όμως με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα:
  • είναι αληθινά διαδικτυακά μαθήματα και μάλιστα αρκετά έχουν την ίδια δομή που έχουν στο πανεπιστήμιο που διδάσκονται
  • ήδη υπάρχουν παγκοσμίως 4.519.174  διαδικτυακοί μαθητές ,85 πανεπιστήμια ,433 μαθήματα. 

Η προσωπική μου εμπειρία υπήρξε εκπληκτική .

 Το πρώτο course που παρακολούθησα αφορούσε Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία και είχε διάρκεια 8 εβδομάδων .Ήταν του πανεπιστημίου της Pensylvania ,ο καθηγητής ήταν ο Peter Struck και οι διαλέξεις του απολαυστικές. Κάθε εβδομάδα έπρεπε να παρακολουθήσω τις διαλέξεις ,να διαβάσω συγκεκριμένη ύλη (χάρηκα πάρα πολύ που ξαναδιάβασα Όμηρο και όχι μόνο ...) και να δώσω ένα τεστ. Επιπλέον ,έπρεπε να κάνω και δύο εργασίες τις οποίες βαθμολογούσαν άλλοι courserians όπως έπρεπε φυσικά να διορθώσω και εγώ άλλες 5 (peer evaluation).
   Το δεύτερο διαδικτυακό μάθημα που παρακολούθησα ήταν του πανεπιστημίου του stanford με τίτλο "Σχεδιάζοντας ένα καινούργιο εκπαιδευτικό περιβάλλον" Απίστευτα ενδιαφέρον ,το χαρακτηριστικό που είχε πέρα από τις διαλέξεις ,ήταν ότι θα έπρεπε να συνεργαστώ και να ενταχθώ ή να δημιουργήσω μια ομάδα για την τελική εργασία .Συνεργάστηκα με τρεις αξιολάτρευτες κυρίες που δουλεύουν στον τομέα της ειδικής αγωγής (στις Ηνωμένες πολιτείες οι δύο και στην Βενεζουέλα η τρίτη).Ο Paul Kim ο υπεύθυνος καθηγητής θεωρώ ότι δίδαξε σε ένα course που είχε περισσότερη ελευθερία κινήσεων μεν αλλά απαιτούσε οπωσδήποτε συνεργασία δε.
  Το τρίτο course που ολοκλήρωσα φέτος με επιτυχία είναι το Sports and society ,(Duke university ) πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο βατό για μένα με ένα πολύ καλό καθηγητή (Orin)
  Για φέτος με το μεταπτυχιακό που ξεκινάω σίγουρα δεν θα μπορώ να παρακολουθώ όπως πρέπει τα courses - παρόλα ταύτα ήδη είναι κάποια πολύ δελεαστικά και δεν θα έχω σαν στόχο το πιστοποιητικό αλλά να παρακολουθήσω κάποιες διαλέξεις. Ήδη στεναχωριέμαι που δεν ξέρω ισπανικά και δεν μπορώ να κάνω το "Αιγυπτιολογία"του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Για μένα ,το coursera είναι αποκάλυψη. Θεωρώ ακράδαντα ότι η γνώση πρέπει να παρέχεται σε όσους  είναι δυνατόν περισσότερους ,σε όλους αυτούς που την αναζητούν. Μπορεί να μην σου απονείμουν πτυχία  ( τα πιστοποιητικά που δίνουν είναι πιο πολύ σαν ηθική ανταμοιβή .... ) αλλά σίγουρα σου παρέχουν γνώση .Μακάρι  και τα ελληνικά πανεπιστήμια να ακολουθήσουν γρήγορα το παράδειγμά τους  .....



Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

πανελλήνιος σύλλογος καθηγητών φυσικής αγωγής

Κύριε  Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, με αυτή την επιστολή, κάνει γνωστή την αντίδρασή του για την απώλεια ωρών Φ.Α στο Γυμνάσιο. Στη χώρα που έμαθε στον κόσμο τη σημασία του αθλητισμού τέτοια φαινόμενα υποβάθμισης του μαθήματος και των ωφελειών του στη νεολαία μας, μόνο απογοήτευση μπορούν να προσφέρουν. Σε ένα κόσμο που χάνει τις αξίες του καθημερινά και ζει μια ζωή με ρυθμούς εξοντωτικούς , δεν μπορεί κανείς να μιλά για απώλεια ούτε μιας ώρας κινητικής και δημιουργικής απασχόλησης. Μέσω του μαθήματος, οι μαθητές βιώνουν το «ευ αγωνίζεσθαι» που αποτελεί βασική αξία για όλους τους τομείς της ζωής ενός νέου ανθρώπου.

 Στην κορυφή της σχολικής πυραμίδας βρίσκεται ο μαθητής και οι ενέργειές μας αυτόν έχουν ως στόχο να ωφελήσουν και να προασπίσουν. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συστηματική άσκηση που στο σχολείο συντελείται μέσω της φυσικής αγωγής, επιφέρει αποτελέσματα, αν επαναλαμβάνεται τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως. Κατ’ αυτό τον τρόπο θωρακίζει την υγεία του μαθητή, που στην εποχή μας αποτελεί τον πλέον παχύσαρκο μαθητή της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ενώ με έξυπνη διαχείριση συμβάλλει μελλοντικά στη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών και ενισχύει τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό αποτελώντας έμμεσα, εσωτερική πηγή εσόδων. Η άσκηση είναι η πρόληψη των πάντων, ή αλλιώς, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Κύριε  Υπουργέ,

Ο μαθητής είναι στο επίκεντρο, και ίσως αυτός έπρεπε να αποφασίσει. Αν διενεργούσαμε μια ενδοσχολική δημοσκόπηση και ρωτούσαμε τη μαθητιώσα νεολαία για τη φυσική αγωγή, να είστε σίγουρος πως θα την κατέτασσε σε περίοπτη θέση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες χώρες η επιστήμη μας θεωρείται από τις πλέον εξέχουσες, και κατέχει  το πρώτο λόγο στην αρμονική και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου από τα πρώτα έτη της ηλικίας του.

Χαιρετίσαμε την αναβάθμιση του μαθήματος της φυσική αγωγής στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και θα επικροτήσουμε δημόσια την επέκτασή της σ’ όλο το φάσμα της Π/θμιας εκπαίδευσης. Εξίσου αναγκαία και σημαντική είναι η εισαγωγή της τρίτης ώρας φυσικής αγωγής στο Λύκειο, κάτι που ήδη έχει συζητηθεί κατά κόρον με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Με την βεβαιότητα ότι η αναβάθμιση της Φυσικής αγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης ενός  σωστού σχολείου, ότι η αλλαγές στην Παιδεία είναι εθνική ανάγκη και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αλαζονεία ούτε για σύνδρομα ιδιοκτησίας , αιτούμαστε την επαναφορα της 3ης ώρας Φ.Α στην Α΄ και Β΄ τάξη του Γυμνασίου και μια συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε για το μέλλον και τη θέση της Φυσικής Αγωγής στο  Σχολείο που όλοι οραματιζόμαστε.                                                  
                                                                       
Για το Δ.Σ
Η προσωρινή διοικούσα επιτροπη                                                                                                                                                                                                                                  
Θεόδωρος Γ. Σιαμάγκας καθ. Φ.Α , MSc
Ελένη Σωτ. Γκλεγκλέ  καθ. Φ.Α, ΜA

Δήμητρα Η. Παπαδοπούλου, καθ. Φ.Α                             

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

εγχειρίδιο διδασκαλίας της ιδέας του εθελοντισμού

Η εκπαίδευση για τον εθελοντισμό σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την περιβαλλοντική ,τη διαπολιτισμική και την αναπτυξιακή εκπαίδευση.
  Σε πολλά σημεία του εγχειριδίου υπάρχουν πληροφορίες από εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτύξει διάφορες ΜΚΟ στην ελλάδα σε θέματα που αφορούν στον εθελοντισμό αλλά και στο  περιβάλλον ,την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας εργαλεία μη τυπικής μάθησης που δίνουν έμφαση στην εμπειρική,συμμετοχική και βιωματική διάσταση της μάθησης.

(απόσπασμα από το εγχειρίδιο)


το εγχειρίδια μπορει να βρεθεί στο ακόλουθο σύνδεσμο:

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Αρχαία Μεσσήνη

Η πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370-390πΧ  από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την αρκαδική Μεγαλόπολη, ώστε να αποκλειστεί η Σπάρτη από εχθρικά κράτη και να εκλείψει η επιρροή της έξω από τη Λακωνική.
 Οι κυριότερες θέσεις και μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί είναι:
  • Θέατρο. Αυτό υπήρχε από την ελληνιστική εποχή, ανακατασκευάστηκε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου και στα μέσα του 2ου μΧ αι. αλλά άρχισε να καταστρέφεται από τα τέλη του 3ου - αρχές 4ου μΧ αιώνος. Από τις πέτρες του θεάτρου κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κτίστηκαν σπίτια και μία από τις τρεις Βασιλικές που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ΝΑ του θεάτρου,πρόσφατα λειτούργησε ξανά(και πιο συγκεκριμένα μια μέρα πριν την επίσκεψή μας στον χώρο)
  • Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, που μνημονεύεται και από τον Παυσανία (4.32.6)
  • Πρωτοβυζαντινή Βασιλική
  • Κρήνη Αρσινόη
  • Δυτική πλευρά της Αγοράς
  • Το Ασκληπιείο
  • Ιερό Διός Σωτήρος. Η λατρεία του Διός ήταν από τις σημαντικότερες της πόλης μετά τη λατρεία του πολιούχου Ιθωμάτα. Αναφέρεται επίσης από τον Παυσανία.
  • Ιερό ήρωος, πιθανώς του Αριστομένη, στο Γυμνάσιο της Μεσσήνης.
  • Ρωμαϊκή έπαυλις των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.
  • Στάδιο και Γυμνάσιο. (πηγή Βικιπαίδεια)






 Η αρχαία Μεσσήνη είναι υπέροχη πραγματικά - μία από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις στην Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε όμως πιο πολύ εντύπωση είναι όταν χρειάστηκε στην επιστροφή μας να περάσουμε με το αυτοκινητό μας την αρκαδική πύλη - και εκεί καταλάβαμε και νιώσαμε το πόσο μεγάλα ήταν τα τείχη της πόλης (περιπου 9 χιλιόμετρα περιμετρικά)



το κάστρο της Πύλου (Νιόκαστρο)

Το φρούριο της Πύλου (Νιόκαστρο) άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Σκοπός της κατασκευής του ήταν ο έλεγχος της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναυαρίνου, αφού πλέον η βόρεια πρόσβαση (Στενό Συκιάς ή Φάλτσα Μπούκα) και το εκεί λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της περιοχής Διβάρι ή Ριβάρι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω προσχώσεων. Ονομάστηκε "Νιόκαστρο" σε αντιδιαστολή με το προγενέστερο φρούριο του Κυρυφασίου (Παλιόκαστρο ή Παλιό Ναβαρίνο), που ήλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι.

'Εκτοτε το Νιόκαστρο ακολούθησε την κοινή μοίρα των υπολοίπων φρουρίων της περιοχής εμπλεκόμενο στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο. Έμεινε στην κατοχή των Τούρκων μέχρι το 1686, οπότε και παραδόθηκε στους Ενετούς. Το 1715 οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Νιόκαστρο μαζί με την Κορώνη και το Παλιοναβαρίνο. Το 1816 ο Ιμπραήμ Πασάς έγινε κύριος του κάστρου μέχρι το 1828 οπότε και ελευθερώθηκε από το Γάλλο στρατηγό Μαιζόν. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας (κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα ως φυλακή πριν αποδοθεί τελικά στη Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έτσι, παρατηρούνται στο μνημείο αρκετές φθορές, επισκευές, μετασκευές και προσθήκες.(πηγή http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1608 υπουργείο πολιτισμού)

Το κάστρο της Πύλου είναι πανέμορφο με πανύψηλα πεύκα να το σκιάζουν σε ένα μεγάλο μέρος του. Παρουσιάζονται δύο projects το ένα από την εφορεία ενάλιων αρχαιοτήτων που παρουσιαζει τα ναυάγια στην πελοπόννησο και το ιόνιο πέλαγος και το άλλο αφορά οπτικοακουστική παρουσίαση της ναυμαχίας στο ναυαρίνο.








το κάστρο της Μεθώνης

Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. (Η περιοχή γνώρισε σημαντική ευημερία και αποτέλεσε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Βενετίας και Αγίων Τόπων.) Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Έχει έκταση 93 στρέμματα. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου. Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης.  Τα τείχοι, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των ενετικών θυρεών που ακόμη βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.(πηγή Βικιπαιδεια)
   Οι ώρες επίσκεψης για το κάστρο είναι από το πρωί ως τις 15.00 ,και θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί νερό ,καπέλα για τον ήλιο. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος το απόγευμα που σίγουρα ο ήλιος δεν είναι τόσο καυτός. Είναι ένα πολύ όμορφο κάστρο που δυστυχώς νιώθεις ότι έχει παραμεληθεί από την πολιτεία αν και σε 2 σημεία του παρατηρήσαμε κάποια έργα . Το εσωτερικό του πύργου στο Μπούρτζι είναι καλυμμένο από πράσινη δύσοσμη μούχλα και χώρος διαμονής νυχτερίδων.
   Ωστόσο αξιζει να το επισκεφτεί κανείς ,βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή και το τοπίο είναι μαγευτικό.Μια ωραία βόλτα που μπορείς να κάνεις το απόγευμα είναι περιμετρικά του κάστρου (από την αριστερή πλευρά ) πάνω στην παραλία που το περικλείει.
η κεντρική πύλη







το Μπούρτζι

το εσωτερικό στο Μπούρτζι



απογευματινή βόλτα