Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κορώνη - στο βενετσιάνικο κάστρο!

Το κάστρο της Κορώνης αποτελεί δείγμα βενετσιάνικης φρουριακής  αρχιτεκτονικής.Τον 11ο και 12ο αιώνα, η Κορώνη συγκαταλέγεται στις πόλεις της αυτοκρατορίας , στις οποίες οι βενετοί, με σειρά χρυσόβουλων  των κομνηνών, διαθέτουν προνόμια για την ελεύθερη εμπορική διακίνησή τους.
Μέσα στο κάστρο σωζονται οικίες και εκκλησίες και η περιήγησή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και "περιπετειώδης" όπως έκριναν και οι μικρές μου κόρες.
 Το σχήμα του κάστρου της Κορώνης είναι πιθανότατα τετράγωνο. Αποτελείται από δύο σειρές τειχών ενώ στο δυτικό μέρος του στέκεται με δέος η ακρόπολη. Το σημείο αυτό είναι το υψηλότερο του κάστρου.
 Η βόρεια και η νότια πλευρά του κάστρου ατενίζουν τη θάλασσα. Στη νότια πλευρά υπάρχουν απότομα βράχια - τα βράχια του Ρεσάλτου- τα οποία καταλήγουν σε μία  πριβέ παραλία για τους κατοίκους του κάστρου.
η όμορφη παραλία νότια του κάστρου
Η βόρεια, όπου είναι και η κεντρική είσοδος του κάστρου, οδηγεί στα σπίτια του οικισμού που εκτείνονται μέχρι και τη δυτική πλευρά του ενώ η ανατολική στρέφεται προς τη Λειβαδιά.
Η κεντρική είσοδος είναι διαμορφωμένη σε μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή, όπου η κορυφή, στο κατώτερο τμήμα της, απολήγει σε ένα οξυκόρυφο τόξο. Στο ανώτερο σημείο, όπου υπήρχε το δωμάτιο της φρουράς της πύλης σχηματίζεται καμπύλο τόξο.
η κεντρική είσοδος
Για την κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και αρχαίο υλικό οικοδόμησης τα οποία ειναι εμφανή τόσο στο μεγάλο πύργο όσο και στο τοίχο δίπλα από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
Ο μεγάλος τοίχος στη βορειοανατολική πλευρά αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα του κάστρου ενώ το υψηλότερο σημείο είναι το βυζαντινό φρούριο εκεί που σήμερα βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι.
Πηγή: (wikipaideia -http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Messinia_Koroni_Kastro.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.