Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δημόσιο Δάσος Τατοϊου

   Το δάσος Τατοΐου ,ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους ,συνδέεται με ιστορικά γεγονότα και με ιστορικά πρόσωπα ,έγινε ιδιοκτησία του Βασιλιά Γεωργίου το 1872 για να χρησιμοποιηθεί ως εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας.
   Το 2003 περιήλθε στην κυριότητα του κράτους έπειτα από αποζημίωση της τέως βασιλικής οικογένειας και τον Σεπτέμβριο του 2003 κηρύχθηκε διατηρητέο.
   Το δάσος Τατοΐου εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα δασικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας (αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά αποτελεί  ξεχωριστή ενότητα λόγω των ιστορικών και ιδιοκτησιακών του ιδιαιτεροτήτων )και σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το κέντρο.Η πρόσβαση του οδικώς είναι πολύ εύκολη μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από την έξοδο της Βαρυμπόμπης.
   Την Δευτέρα του Πάσχα είχαμε την χαρά να το επισκεφτούμε για πρώτη φορά μαζί με οικογενειακούς φίλους και τα παιδιά μας  (3+3 παιδιά ηλικίας 3- 9 ετών ). Παρόλο που περπατήσαμε πολύ ώρα τα παιδιά το κατευχαριστηθήκαν ,πεζοπορώντας ίσως τόσο πολύ πρώτη φορά ανάμεσα σε πεύκα ,κουτσουπιές ,πλατάνια ,κυπαρίσσια ,ιτιές  ,σπάρτα ,κουμαριές.
   Η καλή μας φίλη Άντζελα που ήταν μαζί μας ,αρχαιολόγος στο επάγγελμα, εξηγούσε τα ιστορικά κτήρια που συναντήσαμε και μας έδινε χρήσιμες πληροφορίες.
   Τα κτίρια του Τατοΐου διακρίνονται σε 5 φάσεις ανάλογα με το αρχιτεκτονικό τους ύφος και την περίοδο κατασκευής τους. Προσωπικά το οίκημα που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα μαγειρεία ( πολύ μεγάλο κτήριο) και η πληροφορία ότι υπήρχε - φυσικά - υπόγεια στοά που τα συνέδεε με το ανάκτορο.
   Το Τατόι είναι ένας υπέροχος προορισμός για περιπάτους και αναψυχή - θα ευχαριστηθείτε περισσότερο την βόλτα σας αν μπορέσετε να πάτε καθημερινή.
    Πολύ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας  νερό ,κάποιο σνακ αν μείνετε πολύ ώρα (δεν υπάρχει καντίνα ) καπέλο για τον ήλιο και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία.


Το φυλάκιο στην είσοδο
το ανάκτορο - άγαλμα ενός κυνηγού




περπατώντας στην οδό Ιπποτών ,πιο κάτω υπάρχει και οδός 'Ιππων




ουπς ...ή τυροκομείο ή οινοποιείο ,αυτά ήταν στο ίδιο χώρο...




Βουστάσιο



Πηγή: Φορέας Διαχειρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας - φυλλάδιο για το Δημόσιο Δάσος Τατοϊου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.