Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αθλήματα βουνού - αναρρίχηση


Ο συμμαθητής μας Στέλιος Π. παρουσιάζει το άθλημα της αναρρίχησης στην εξαιρετική εργασία του ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Αναρρίχηση στην Πάρνηθα 

 Στις νότιες περιοχές της Πάρνηθας το έντονο ανάγλυφο δημιουργεί τις χαράδρες της Χούνης και της Αγ. Τριάδας και τον γνωστό βράχο της Βαρυμπόπης. Πιο δυτικά, στο τμήμα μεταξύ της Μονής Κλειστών και του Σπηλαίου του Πανός βρίσκεται το ρέμα της Γιαννούλας, που ξεκινά από την περιοχή της Γκούρας και αφού διασχίσει μία διαδρομή με πολλές εναλλαγές τοπίου καταλήγει στην πεδιάδα του Ασπροπύργου. Το φαράγγι που έχει δημιουργηθεί ονομάζεται φαράγγι του Κελάδωνα και είναι από τα πιο σημαντικά αναρριχητικά πεδία.
Όλες αυτές οι περιοχές είναι ιδανικές για αναρρίχηση και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις. Οι περιοχές που χρησιμοποιούνται από τους ορειβάτες και τους απλούς αναρριχητές για την εξάσκησή τους στο βράχο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Το Άρμα και το Φλαμπούρι ανήκουν στην "Υψηλή Σχολή" και είναι ιδανικές για προετοιμασία αναβάσεων δύσκολου βουνού, ενώ η Πέτρα Βαρυμπόπης ανήκει στη "Χαμηλή Σχολή" και είναι ιδεώδης για εκπαίδευση και προπόνηση μαθητευόμενων αναρριχητών.
 Στις περιοχές αυτές, για πολλά χρόνια λειτουργούν αναρριχητικές σχολές βράχου του ΕΟΣ Αθηνών, αλλά και άλλων Συλλόγων που έχουν αναρριχητικές ομάδες. Εκτός από τα παραπάνω αναρριχητικά πεδία, στην Πάρνηθα υπάρχουν και άλλες περιοχές που χρησιμοποιούνται για αναρρίχηση, όπως το μεγάλο Αρμένι στη Β. Πάρνηθα, η Αλογόπετρα στη Δ. Πάρνηθα, η Κορακοφωλιά, η Πέτρα Εβραίου (Ν. Πάρνηθα) και ο βράχος της Θοδώρας στη Δ. Πάρνηθα.

 πηγή :http://www.parnitha-np.gr/anarrixisi.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.